De nieuwe Franse regeringsploeg omarmt het bedrijfsleven, in ieder geval met woorden. De 36-jarige minister van economische zaken Emmanuel Macron wil zelfs aan de 35-urige werkweek morrelen.

De nieuwe Franse regeringsploeg die dinsdag aantrad, heeft een onmiskenbaar liberale signatuur. De socialistische president François Hollande steunde afgelopen weekend zijn premier Manuel Valls in het conflict met de linkervleugel van de partij. Dat leidde tot het vertrek van de rebellerende minister Arnaud Montebourg en twee andere collega’s uit de regering.

Lees ook: 3 economische problemen die Frankrijk splijten

De nieuwe ploeg die Valls dinsdag samenstelde heeft een veel liberalere signatuur. Meest opvallend is de benoeming van Emmanuel Macron als opvolger van Montebourg op het ministerie van Economische Zaken.

Liberale revolutie in Franse regering

Als adviseur achter de schermen is de 36-jarige Macron al enige tijd een goede bekende van president Hollande. Hij volgde het geijkte pad van de Franse eliteschool ENA en was in het eerste decennium van deze eeuw ook enige tijd werkzaam voor de zakenbank Rothschild.

Macron behoort onmiskenbaar tot de rechtervleugel van de Parti Socialiste en donderdag gaf hij in een interview met het blad Le Point zijn visitekaartje af. Frankrijk heeft volgens Macron twee grote problemen: het te hoge begrotingstekort en de afkalvende productiviteit van het bedrijfsleven.

Maatregelen die het Franse bedrijfsleven kunnen helpen, zijn wat betreft Macron dan ook onontbeerlijk. Zo mogen ondernemingen wat Macron betreft best afwijken van de wettelijk vastgelegde 35-urige werkweek, als ze daarover met werknemersorganisaties overeenstemming bereiken.

Want Frankrijk moet "uit de val zien te komen waarbij de opeenstapeling van gevestigde rechten van werknemers zich vertaalt in evenzovele obstakels voor hen die niet werken." Een stelling die, zo geeft Macron toe, "moeilijk uit te leggen is, vooral als je van links bent."

Ondernemersvriendelijke koers

Een dag eerder gaf premier Valls zelf al een voorzet bij een toespraak voor de Franse werkgeversorganidatie MEDEF met een opvallend ondernemersvriendelijke speech: "Frankrijk heeft u nodig. Ik hou van het bedrijfsleven", zei Valls woensdag.

Als het aan de Franse regeringsploeg ligt, komt de nadruk van het beleid dus wel degelijk te liggen op maatregelen die de productiviteit van ondernemingen ondersteunen, in de vorm van lagere fiscale lasten, om zo de economie een impuls te geven.

Grote vraag daarbij is in hoeverre het radicaal-linkse blok binnen de Parti Socialiste dwars gaat liggen. Dat verzet kan in het parlement vorm krijgen, maar ook daarbuiten bij vakbonden en publieke instellingen die niet schromen het geliefde stakingswapen in te zetten. De grootste oppositie voor president Hollande ligt vermoedelijk bij zijn eigen achterban.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl